Just Write What I Want To Write

What i want to write i write.......

Friday, January 29, 2010

About Astronomy.....

Astronomi adalah satu bidang yang menkaji tentang angkasa.Astronomi juga adalah antara bidang yang paling tua yang manusia pernah kaji.

Allah SWT befirman:
dulu kami jadikan langit dan bumi bersatu dan kami pisahkan diantara keduanya.

Firman Alah ini berkait rapat dengan teori Big Bang kerana dalam teori ini ada berkata dahulu langit,bumi,matahari dan semua benda di alam semesta ini bersatu.

Di angkasa terdapat satu kuasa aneh yang dikenali sebagai Dark Matter dan Dark Energy.Ini adalah kuasa yang membentuk hampir keseluruhan alam semesta ini mengikut teori lah.

Di angkasa juga terdapat benda lain iaitu Black Hole(lubang hitam).Black Hole adalah suatu benda yang terbentuk apabila bintang yang dikategorikan sebagai Supergiant Star mati dan meletup.Letupan ini dikenali sebagai Supernova.

Supernova adalah letupan yang paling dasyat di alam semesta.Black Hole adalah benda yang misteri kerana ia adalah benda yang paling susah untuk dijejaki.Gravitinya sangat kuat sehingga ia menyedut ape-ape yang berada di laluan ia termasuklah cahaya.Kerana itulah Black Hole susah nak di kesan.

Matahari yang kita selalu tengok walaupun kita anggap ia besar tetapi ianya sebenarnye sangat kecil jika dibandingkan dengan bintang-bintang yang lain.Galaksi kita diberi nama Milky Ways(bima sakti).Galaksi kita berbentuk leper.

Galaksi kita tergolong dalam kumpulan-kumpulan galaksi yang dipanggil Super Cluster.Galaksi Andromeda adalah galaksi yang terbesar diantara Super Cluster.

Bumi juga jika dibandingkan dengan matahari adalah kecil sekali.Jarak diantara bumi dan matahari adalah 1 AU(Astonomical Unit) ataupun 150 juta kilometer.Diantara bintang yang paling dekat dengan matahari kita adalah bintang yang diberi nama Proxima Centaury.

Teori pembetukan bulan adalah satu pelanggaran besar diantara Planet Thera.Planet Thera adalah sama besar dengan Planet Marikh.Planet ini melanggar bumi pada kelajuan tinggi dan terus merempuh bumi.Ianya kemudian membentuk 1 cakera yang mengelilingi bumi kemudian serpihan itu ditarik oleh graviti dan semakin banyak ia menarik batu semakin besarlah ia dan akhirnya terbentuklah bulan.


Tahukah Anda????????

~Jarak yang diukur di angkasa adalah dengan Astronomical Unit dan Tahun Cahaya.

~Jarak diantara hujung ke hujung galaksi Bima Sakti adalah 100 000 tahun cahaya.

~Alam semesta terbentuk kira-kira 14.5 bilion tahun yang lalu.

~Planet Musytari boleh muatkan 300 bumi di dalamnya.

~Gunung Berapi yang paling tinggi di sistem suria adalah Olympus Mons iaitu di Planet Marikh.

~Di tengah-tengah galaksi Bima Sakti ada satu Black Hole yang dikategorikan sebagai SuperMassive.

~Bulan terbentuk kira-kira 4.5 bilion tahun yang lalu.

2 comments:

  1. hurm,... pantang ada tempat nak cakap mesti xder topic lain.. haha..well, teruskan usaha anta... tapi jgn asyik ckp pasal astronomi jew.. bosan arr.. biology lak..hehe

    ReplyDelete
  2. He3 Iqbal..... Mmg g2.... x abes2 nk bkepit dgn ana... (gurau jer)

    ReplyDelete